« Úvod | Veronika Žilková »

Vychytávky a rady


Loupání česneku
- Dát na pár minut do mrazáku – pak to půjde snadno
- Pach česneku zlikviduje rozžvýkání 3 zrnek káv

Žmolky na svetru
- oholit jednorázovým holítkem
-
Zázvor na suchý kašel
- malý kousek čerstvého oloupaného zázvoru nakrájet na co nejtenčí plátky a zalít vařící vodou , přidat med a citron a ještě horký pomalu pít.
-
Ostrý nůž
- použít keramický hrnek nebo misku, na které je spodní část bez glazury a po ní párkrát přejet mokrým nožem

Čistá výlevka
- dát jednu odměrku pracího prášku do výlevky a nechat 3 hodiny ustát, pak propláchnout horkou vodou

Olivový olej čistí pleť
- stačí nakapat trochu oleje na tampon a postupovat stejně jako s běžným kosmetickým výrobkem, pleť bude jemná a čistá
-
Citron zažene pach
- umělohmotná prkénka na maso, ale i plastové nádobí stačí přetřít rozkrojeným citronem

Hranolky v mléce
- když namočíme na 20 minut před smažením nebudou absorbovat tolik oleje a budou pak méně tučné




Třpytivý led
- vodu na led před vložením do mrazáku převaříme

Zápach z oblečení
- pověsíme přes noc do výšky několik centimetrů nad sálající radiátor, stoupající teplo zápach do rána úplně odstraní

Proti klíčení cibule, česneku
- ožehneme krátce u kořene plamenem zapalovače, při uložení do krabice k ní přidat krajíc chleba, česnek uložit kořenem dolů do nádoby, do které jsme nasypali centimetr soli, bramborám stačí, když je posypete trochou dřevěného popela

Bělení prádla
- pověsit mokré do mrazu přes noc

Červivé ořechy
- když je hodíme do vařicí vody špatné vyplavou na povrch

Bílé prádlo
- namočit prádlo do teplé vody s citronem nakrájeným na plátky, další den pak do pračky i s citronem. prádlu neuškodí, naopak, bude bílé a ještě navíc citron provoní celý byt
Odmrazování
- do mrazničky dát nádobu s horkou vodou, nebo led posypat solí, nebo přetřít hadříkem namočeným v silném solném roztoku

Připálené hrnce
- nalít do hrnce kolu, aby pokryla celou plochu spáleniny a dát vařit, nechat jen zlehka probublávat a vařečkou postupně seškrábnout dno

Proti moučným molům
- dát do spíže bobkový list

Led roztáhne malé boty
- do zavíracích igelitových sáčků dát do 1/3 vodu, uzavřít a vložit do špičky boty, potom dát body v igelitové tašce do mrazáku na dva dny – mrznoucí voda zvětšuje objem, a tím roztáhne boty

Mléko jako hnojivo
- mléko zředit a použít jako hnojivo na růže, rajčata, nebo dát do spreje a rosit listy – proti plísním u pokojových i zahradních rostlin

Popel vyčistí šálky
- umíchat kašičku z cigaretového popela a vody a nanést na znečištěné šálky od čajových nebo kávových usazenin

Vybělení smaltu vany
- umíchá se kašička ze soli a octa, vana se potře a nechá 15 min působit, pak opláchnout

Kruhy po hrncích
- na kruh nebo i na další zašlou špínu na lince se nanese cibulová šťáva a nechá se působit asi 12 hodin


Skvrny v konvici
- hnědé skvrny v čajové konvici nebo termosce odstraníme práškem do pečiva – do nádoby se vsypou dva pytliky prášku a zalije se horkou vodou, nechá se působit půl hodiny, pak se vymeje horkou vodou


Léčení modřin
- rozdrtí se hrst čerstvé petržele, přiloží se na modřinu a ováže obinadlem. Petržel zmírňuje zánět, tlumí bolest a také urychluje blednutí

Křupavé okurky
- před naložením je po celé délce propíchneme pletací jehlou. Nálev do nich díky tomu lépe pronikne a okurky jsou šťavnatější a k tomu i báječně křupavé.

Blond i bez zesvětlovače
- 1x týdně oplachovat vlasy odvarem z heřmánku – do 1 litru vařící vody dejte 6 lžiček heřmánku, promíchejte a nechte vychladnout. Výluhem přelijte umyté vlasy a poté už nevymývejte. Heřmánek vlasy zesvětlí a dodá jim zlatavý nádech a hebkost.

Loupání bez námahy
- při loupání pomerančů a grepů, které jdou hůře od slupky, pomáhá, když je před loupáním ponoříme na chvíli do vlažné vody

Proti mšicím
- mezi květináč a jeho obal se vloží balíček s levandulí, vůně květiny neohrozí, zato škůdce odradí

Keramické dlaždice
- roztok vody s trochou nastrouhaného mýdla na praní, poté vytřít jelenic. Na špínu ze spárů - kartáč namočený v roztoku vody a dvou lžící octa a jedním práškem do pečiva. poté spáry setřeme čistou vodou a vysušíme jelenicí.


Delikátní zálivka
- oloupané stroužky česneku povaříme 2 minuty v malém množství vody, pak teprve nastrouhat či rozmačkat do zálivky – česnek si zachová chuť a zbaví se zápachu


Voňavá mikrovlnka
- mastnotu z mikrovlné trouby odstraníme když do misky s vodou nakapeme šťávu z citronu a dáme do trouby zahřát asi na 2 minuty, nebo cittron na plátky s 250 ml vody a zahřejeme na plný výkon na 5 minut. Pak stačí setřít hadříkem či houbičkou mastnotu.

Na červené víno platí bílé
- skvrnu od červeného vína přelijeme bílým vínem, jemně promneme a vypereme. Po fleku nezbyde ani památky, a to i v případě, že skvrna byla staršího data.

Popáleniny od kopřiv zmizí hned
- potřeme je listem jitrocele nebo šťovíku

Rebarborou proti hmyzu
- 12 čerstvých listů rebarbory natrháme na menší kousky, přelijeme dvěma listry horké vody a necháme přes noc luhovat. Nálev přecedíme, dáme do rozprašovače a používáme jako osvěžovač vzduchu. Stačí jednou denně vystříkat celý byt a po hmyzu nebude ani památky.

Špek proti infekci
- neuzený a nesolený špek přiložte na ranku a na hodinu ovažte. Špek do sebe natáhne všechen hnis a podpoří hojení.

Káva provoní lednici
- do spodní zásuvky chladničky misku s kávovou sedlinou – alespoň 5 lžiček


Zavařování v myčce na nádobí
- ovoce nebo zeleninu vložte do sklenic, zalijte studeným lákem a uzavřete jako při klasickém postupu. Sklenice vložte do myčky na nádobí víčkem vzhůru tak, aby byl mezi sklenicemi prostor alespoň 7 cm. Myčku zavřete, zapněte na nejdelší program a na nejvyšší teplotu. Po doběhnutí programu je zavařeno. Tímto způsobem lze snadno zavařovat okurky, ovoce i marmelády.

Na tenisky zubní pastou
- nanese se na gumové části tenisek zubním kartáčkem a pomalu drhne, pak opláchnout a dočistit hadříkem

Alobal do mrazáku
- když se vyloží šuplíky v mrazáku alobalem – zabráníme námraze a lépe se udrží chlad


Olej bez připálení
- do chladné pánve s olejem se vloží pár dřevěných párátek, olej pak zůstane krásně čirý po celou dobu smažení


Křupavé brambůrky
¬ vařené brambory před pečením obalíme v hladké mouce a necháme odležet

Křehké buchty
- do těsta přimícháme jednu nastrouhanou uvařenou bramboru, a do trouby s pekáčem vložíme misku s vodou

Dietní jíška
- nasypejte mouku na plech, vložte do mírně vyhřáté trouby a opečte do zlatova



Bílé zuby
- rozmačkejte zralou jahodu, namočte do ní kartáček na zuby a po dobu 5 minut krouživými pohyby čištěte sklovinu, pak vypláchněte – používat 2x měsíčně

Tuhý sníh
- vejce musí mít pokojovou teplotu

Svíčky
- než zapálíte knot, nejprve svíčky dejte na několik hodin do hodně osolené vody, potom je nechce volně oschnout na vzduchu, vosk kapat nebude. Když navíc rozehřátý vosk okolo knotu na hořící svíčce posolíte, vydrží svítit dvakrát tak dlouho


Vyčištění váz
- kávovou sedlinou – nasypat do vázy až po okraj a nechat působit, pak jen opláchnout

Gril bez mastnoty
- rošt zabalíme na noc do mokrého novinového papíru, pak se setře


Čištění kachlíčků kolem sporáku
- fénem – vzduch rozpustí tuk, který pak setřeme hadříkem


Carpaccio
- nejtenčí plátky se povedou, když necháme maso chvíli v mrazáku ztuhnout, před podáváním nechat odležet v pokojové teplotě



Olej zkrátí vaření
- jen malá lžička oleje do vody při vaření brambor, zeleniny – zkrátí vaření až o polovinu

Odstranění cenovek
- potřete je malým množstvím oleje, zbytky lepidla po chvilce setřete hadříkem a nádoby omyjeme

Proti mravencům
- osolený plátek celeru, posypaný skořicí nebo oreganem (ale stačí i jen posolený)

Vyklopení bábovky
- nechat ji postupně pomalu vychladnout – např. v otevřené troubě

Čištění počítače
- Francovku kápneme na hadřík a leštíme (i obrazovku)


Sekaná se nerozpadne
- ¬přidáme do směsi mletého masa trochu bramborové škrobové moučky










Archiv

Fotoalbum

počítadlo.abz.cz
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se