« Úvod | Veronika Žilková »

Rady


Piškot
- nešlehat dlouho, pokud by se přešlehal, vypadá sice korpus nejprve velmi hezky a je vysoký, ale postupně spadne, protože je příliš kyprý.

Tvrdý sýr na strouhání
- zbytky tvrdého sýru na strouhání ukládta do uzavíratelné dozy vždy s trochou soli. Sýr tak zůstane krásně suchý a budfe se dobře strouhat.

Křupavý květák
- při obalování místo strouhanky použít dětskou krupičku

Ubrus jako nový
- na skrvnu po čaji, kávě ihznet nasypat Solamyl. Škrobová moučka do sebe všechnu špínu nasákne. Pak se ubrus vypere běžným způsobem, bude jako nový.

Pohanka
- věnovat čas čistění - několikrát propláchnout teplou vodou, nejméně 3x, dokud ze síta neodtéká čirá tekutina. Při varu nemíchat. Když se během varu začne tvořit černá pěna, postupně odstraňovat. Jakmile je pohanka měkká, slije se voda a dále se upraví dle oblíbeného receptu.

Bobkový list
- nenechávat v již uvařených pokrmech příliš dlouho, jinak zhořkne

Ze starých svíček nové
- starý vosk rozpustit a pomalu vlévat do skleničky, do které se dá knot. Vosk se dá vlévat i postupně, vytvoří se tak zcela originální svíčka z různých barev.

Zázračný lopuch
- velký list lopuchu utrhnout a přiložit nsa bolavý kloub, aby držel. List se na bolavém místě ponechá až do úplného seschnutí.

Porcelán bez poskvrnky
- namolčí se houbička na nádobí do sody bikarbony a skvrny od kávy nebo čaje se jí vydrhnou. Soda se dá nahradit i směsí soli a bílého octa v poměru 1:1. Nebo dát porcelán přes noc do vody s tabletou na odstranění zubního kamene ze zubních protéz - ráno bude beze skvrny.

Kachlíčky bez fleků
- dlaždičky se omyjí klasickým způsobem a nechají zaschnout. Pak se jemně potřou lněným olejem a vyleští měkkým hadříkem. Budou se lesknout jako nové a nebudou se tvořit skvrny.

Přírodní hnojivo
- na pokojové rostliny - studený bylinkový čaj, odstátá neslazená minerálka, nebo voda z vařených vajec. Promíchat s odstátou vodou v poměru půl na půl a rostliny jednou týdně zalévat. Krásně porostou a budou mít lesklé listy.

Delikátní zálivka
-Oloupané stroužky česnekuá povařit 2 minuty, osušit a pak teprve nastrouhat nebo rozmačkat do zálivky. Česnek zachová chuť, ale zbaví se nepříjemného zápachu.

Vláčné buchty
- ve sklenici smíchat ve stejném poměru rum a vodu, přidat 2 lžičky cukru a potřít povrch ještě horkých buchet hned po upečení. Kynuté buchty zůstanou měkké a vláčné skoro týden.

Delší trvanlivost
- trvanlivost jogurtu a smetanu se prodlouží o jeden týden tím, že otočíme neotevřený kelímek dnem vzhůru a uloží se do lednice.

Uskladnění chleba
- ne do igelitu, začne se brzy kazit. Čerstvý bochník zabalit do utěrky. Pokud je zapotřebí skladovat déle než pár dní, zamrazí se - ale nikdy ne vcelku. Chleba se nakrájí na jednotlivé krajíce, proloží se papírovými ubrousky a zabalí do igelitu a dá do mrazáku. Rozmražuje se volně položený při pokojové teplotě. Z ubrousků se vybaluje až po rozmrazení, nasákne se totiž do nich přebytečná voda, která se na chlebu v mrazáku zkondenzovala.

Odstranění hnědé slupky z lískových oříšků
- oříšky se nasypou na plech a vloží do rozpáléné trouby, občas se promíchají až se horkem samy zbaví tuhé slupky.

Zeď jako nová
- mastných fleků na zdi se zbavíme jejich potření bílou školní křídou, mastná místa ve větší vrstvě. Asi po 12 hod setřeme jemným kartáčem. Křída do sebe vsákne veškerou mastnotu a fleky ze zdi zmizí.

Archiv

Fotoalbum

počítadlo.abz.cz
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se