« Úvod | Eleanor Moran - Až moc... »

Všehochuť rad


Vylepšený bramborák
Když brambory na bramborák nejsou ideální, tedy neobsahují dost škrobu, těsto při smažení nedrží tvar a není kompaktní. Místo dalšího vejce nebo mouky se vyplatí přidat do těsta lžíci solamylu. Bramborové těsto bude v tu chvíli akorát husté a bude dobře lepit.

Pažitkový životabudič
Proti únavě – do mixéru dejte polovinu salátové okurky, kelímek jogurtu, menší svazek pažitky se špetkou soli a vše rozmixujte.

Octový čistič na semiš
15 ml octa a 170 ml vody, roztok přendat do lahve s rozprašovačem a nastříkat na boty. Po zaschnutí pak boty vykartáčovat.

Zubní pasta nejen na zuby
zašlé šperky vyčistíte jemným hadříkem s trochou zubní pasty. Krouživými pohyby je přeleštíte do takové formy, že budou vypadat jako nové.

Jogurtová omáčka místo šlehačky
Místo šlehačky můžete připravit omáčku z bílého jogurtu. Ochutit ji stačí několika lžičkami moučkového cukru a šťávou z citronu či limetky, nebo vanilkou.

Prevence ucpaného odpadu
Jednou týdně prolijte odpad v kuchyni i v koupelně vroucí vodou a používejte sítka na zachytávání hrubých nečistot.

Zaseklé DVD
Opláchnout ve vlažné vodě, mírně osušit a ještě vlhké vložit do mechaniky. Jestli není poškození hluboké, mělo by opět hrát.

Broušené sklo
Do poslední oplachovací lázně přidat sůl.

Praní bot v pračce
Plátěné boty bez tkaniček a přihodit dva ručníky kvůli vyvážení bubnu. Prát v programu na jemné prádlo a pro rozjasnění bílé barvy přidat do pracího cyklu hrnek octa. Sušit se můžou v sušičce jen při mírné teplotě.

Ředkvičky
salát – nakrájené= ředkvičky zalít zakysanou smetanou ochucenou citronovou šťávou
ochucené máslo – nastrouhané, posolené ředkvičky se zbaví přebytečné vody a smíchajuí s máslem a žervé
pomazánka – nastrouhat do tvarohu
listy ředkviček – mladé se nechají použít do salátů, starší použít místo špenátu

Na akné – kopřiva
čaj z kopřivy - jedno jestli sušené nebo čerstvé. Do hrnku kopřiva – zalít vařící vodou, nechat 15 minut louhovat, poté přecedit. Pít minimálně půl litru denně. Po týdnu by měla být pokožka hladší. Event. se může přidat i trochu máty.

Vinné mušky odletí
- balsamikový ocet s trochou cukru nebo hřebíčku. Nalít do misky.
-
Očím uleví tvaroh
Na papírový kapesníček rozetřete pár lžiček studeného tvarohu a na 10 minut přiložte na zavřené oči, potom opláchněte vlažnou vodou.

Africké fialky pokvetou celý rok
uštípněte spodní listy a uvidíte, že rostliny brzy rozkvetou.

Cibule zastaví krvácení z nosu
Nakrájejte oloupanou cibuli a namačkejte ji lisem na česnek nebo v čisté utěrce. Zachycenou šťávu nasajte do nosu jako nosní kapky, nebo ji jenom čichejte. Krvácení za chvilku přestane.

Bohatá pažitka
Pažitka bude lépe růst, když ji přihnojíte kávovou sedlinou, ke které namícháte trochu moučkového cukru.

Citron v lednici
Po rozkrojení vydlabte jamku a do ní nasypte cca dvě lžičky soli, na talířku vložte do lednice a po několika dnech vyměňte.

Odvápnění myčky
V litru vody rozpustit tři polévkové lžíce kyseliny citronové a roztok nalít přímo do myčky. Poté spusťte běžný mycí program min. na 65 st. Odvápňování pravidelně opakujte.

Déle čerstvá zelenina
karotka nepovadne, když ji vložíte špičkami do sklenice s vodou a takto uložíte do lednice. Hlávkový salát bude křupavý a nepovadne, necháte-li jej v misce s vodou. Cuketu, okurku a lilek pak zabalte do ubrousku, který předtím namočte do slané vody a vyždímejte.

Jak na tvrdé maso
při vaření rychleji změkne, když do vody přidáte lžíci octa. Když maso dusíte, přidejte do základu lžíci vína.

Přepálený tuk přemůže ocet
nepříjemný zápach přepáleného tuku při smažení neutralizujete, když dáte do varné konvice vařit trochu octa.

Na květiny s pepřem
Proti rostlinným škůdcům smíchejte trochu mletého pepře s moukou a rozhoďte kolem rostlin.

Vajíčko nepraskne
Předtím než je dáte do vroucí vody, je nechte stát alespoň hodinu v pokojové teplotě, aby nebyl teplotní šok tak velký. A do vody přidejte lžíci soli a octa.

Koláč se nepřipálí
Při pečení dezertů dejte do trouby na dno kovovou misku s vodou. Pak se nepřipálí ke dnu ani koláč či dort.

Ocet proti lupům
Na mytí vlasů použijte na poslední spláchnutí vodu smíchanou s octem. Vlasy budou lesklé a skončí i dlouhodobé trápení s lupy.

Domácí hranolky
Po rozkrájení oloupaných brambor hranolky namočit na 20 minut do studené vody – uvolní se škrob a nebudou se při smažení rozpadat. Po namočení je několikrát propláchněte ve studené vodě, důkladně osušte a smažte. Zhruba v polovině doby smažení je i s celým sítkem vyjměte z rozpáleného oleje, nechte je mírně zchladnout a poté dosmažte. Nechcete-li hranolky smažit, promíchejte je v míse s dvěma lžícemi oleje, urovnejte je na plech s pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180-200 st., dokud nezezlátnou.



Šípkový čaj
Nasbírané a usušené šípky rozdrťte v hmoždíři a zalijte je v hrnku studenou vodou. Po půlhodině nálev uveďte do varu a vařte dvě minuty. Nechte ho odstát 15 minut, sceďte přes bavlněné plátno, aby se do čaje nedostaly jemné chloupky z šípkových plodů.






Citrony
Citrony nakrájejte na čtvrtky, obalte v soli a napěchujte čistýma rukama do důkladně umyté a horkou vodou vypláchnuté uzavíratelné sklenice. Poté sůl nasypejte kolem, tak aby kolem citronů nebylo další místo, přidejte koření (koriandr, bobkový list, fenykl, chilli, zázvor) a po okraj dolijte citronovou šťávou. Takto upravené citrony dejte na tmavé a chladné místo minimálně na měsíc. Citrony jsou naložené v tom okamžiku, kdy jde kůra oddělit od dužiny. Ke konzumaci je určená právě kůra – použít se dá i lák. Naopak dužinu a bílou část slupky nekonzumujte. Nakládané citrony se hodí do omáček, marinád, k pečenému kuřeti – všude tam dodají svou chuť. Pozor však při dalším zpracování na sůl v nich absorbovanou nakládáním.

Rychloloupač česneku
Stačí vzít dvě stejně velké plechové misky, palici rozdělenou na stroužky do jedné z nich vložit, přiklopit zrcadlově druhou a spojenými miskami třást 20 vteřin. Poté z nich vytáhneme neporušené čistě oloupané stroužky.

Cibule bez slz
Za štiplavost cibule mohou silice, koncentrované zejména v koříncích. Jestli tedy nechcete nad prkénkem ronit slzy, pak vykrojte ve středu kužel s kořínky cca do poloviny cibule, rozkrojte ji a nakrájejte na kostičky či klínky.

Rozmarýnový repelent
Sáček sušeného rozmarýnu, litr vody a lžíce vinného octa. Vodu přiveďte do varu, odstavte ze zdroje tepla, vsypte do ní rozmarýn. Přes noc nechte odvar louhovat, poté sceďte, vmíchejte ocet a přelijte do lahviček se sprejem. Repelent uchovávejte v lednici a před výletem do přírody aplikujte na kůži na nohou od kolen dolů. Pro jistotu jím můžete nastříkat i boty a kalhoty.


Kouzelný bublifuk
Na domácí bublifuk potřebujete 150 ml tekutého mýdla, 1,5 litru vody a 200 ml glycerinu. Směs nalijte do starší nádoby od bublifuku nebo si doma vyrobte i tvořítko na bubliny. Funguje třeba obyčejná smyčka z drátku.


Plastové nádobí
Pokud načichnou aromatickými potravinami, potřete je rajskou šťávou, potom vypláchněte a uložte přes noc do mrazáku.


Čerstvé žampiony
Lehce omyjte, utřete, a pokapejte citronovou šťávou, pak si uchovají krásnou světlou barvu.
Když je budete krájet na plátky – použijte kráječ na vajíčka.

Prach z koštěte
Navlékněte na smeták igelitový pytlík, případně tašku, a pevně podržte nebo připevněte k násadě. Pak už prach z koštěte snadno vytřesete. Potom igelit sundejte a vyhoďte.

Čisté hrací karty
Otřete je vatou namočenou do lihu nebo do pánské kolínské. Potom přeleštěte suchým hadříkem.

Fleky od pampelišky
Postříkat lakem na vlasy a nechat hodinu působit, potom vyprat ručně, nejlépe žlučovým mýdlem v teplé vodě, nakonec dát do pračky.

Zamotané řetízky
Olejem pokapat uzlík, chvilku nechat, pak už to půjde.

Růže bez mšic
Do zeminy nastrkat oloupané stroužky česneku, nebo nasypat na zeminu vrstvu popela z cigaret.

Čerstvý sýr
Zabalit do čistého ubrousku, předem namočeného do slané vody, zředěného octa či bílého vína. Nakrájený na plátky vydrží v mikrotenovém sáčku, když k němu přidáte dvě kostky cukru. Můžete také potřít okraje sýrových plátků olejem, předejdete tak jejich okorávání. Před smažením, aby nevytékal, obalit jej vajíčkem 2x, potom uložit na 30 minut do mrazáku a pak teprve smažit.

Archiv

Fotoalbum

počítadlo.abz.cz
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se