« Úvod | Veronika Žilková »

Burčák

Burčák

Burčák je částečně prokvašený zakalený mošt, který se ještě nenazývá vínem. Obsahuje vysoké množství vitamínů skupiny B a nejméně 1 % objemové skutečného obsahu alkoholu. V době svého vrcholu je teplý a obsahuje kolem 6 % obj alkoholu. Vyznačuje se rovněž vyšším obsahem neprokvašeného cukru a někdy také intenzivnější aroma. Nejlahodnější je čerstvý burčák. Jelikož není určený ke skladování a jeho nejlepší stadium trvá jen několik dní. Běžně je nabízen burčák z vína bílého, vzácně se můžeme setkat také s burčákem červeným, ale jeho trvanlivost je dokonce jen několik hodin. Tradičně je nabízen burčák především z raně dozrávajících aromatičtějších odrůd, jako například Irsai Oliver. Tento oblíbený nápoj je typický pro Českou republiku, v zahraničí se s ním setkáme snad jen v Rakousku, kde je nabízen pod názvem Sturm. Vzhledem k tomu, že dříve u nás docházelo k mnoha podvodům, je zákonem stanoveno, že burčák smí být nabízen pouze v období od 1.8 - 30.11 daného roku


Archiv

Fotoalbum

počítadlo.abz.cz
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se