« Úvod | Všechno není zapomenut... »

Vino a jídlo

Kombinace vína s jídlem

Najít správný soulad mezi pokrmy a víny není vůbec jednoduchá záležitost, jelikož výběr vína k danému pokrmu je ovlivněn dalšími faktory, mezi které lze zařadit například úpravu pokrmu, použité suroviny, koření, a zvláště osobní představy a zvyky. Základní pravidlo volby vína k jídlu je založeno na tvrzení, kdy platí, čím delikátnější a jemnější je pokrm, tím jemnější chuť a vůni by měl mít i zvolený druh vína. Na druhou stranu jídla s výraznější chutí je možné kombinovat s chuťově plnějšími víny. Platí tedy, že víno a pokrm musí vzájemně ladit, musí se spolu podporovat a doplňovat a ani jedna složka nesmí mít navrch. Jedině tak se docílí nejlepšího zážitku.
Vybrané kombinace pokrmů a vín:

* Candát pečený: hutné bílé víno
* Kapr smažený: neutrální bílé víno
* Losos grilovaný: burgundské bílé nebo některé suché růžové
* Platýz: Chardonnay
* Štika: nejkvalitnější bílé víno
* Guláš: vhodné je ovocné a mladé červené víno
* Hovězí maso: k vařenému je ideální víno z Cabernetu nebo Burgundské, k pečeni to nejlepší červené
* Kachna nebo husa: bílé víno nebo vyzrálejší burgundské červené
* Králík: bílé nebo červené
* Kuře: jakékoli víno
* Vepřová pečeně: ideální je neutrální víno dobré kvality, plné bílé nebo lehké červené
* Zajíc na divoko: velmi výrazné červené nebo ne příliš vyzrálé burgundské
* Sýr s modrou plísní: nejlepší zážitek je se Sauternským
* Měkké sýry s bílou plísní: plné suché Burgundské bílé
* Tvrdé sýry, se suchou přírodní kůrou: vína z odrůd Cabernet nebo Shiraz
* Kozí sýry: zážitek s tím nejlepším Sauvignonem
* Citrónové moučníky: bílé sladké
* Čokoládové dezerty: mohutná červená vína
* Jahody: oblíbeným doplňkem je šampaňské
* Zmrzliny: ke smetanovým je vynikající bílé portské


Archiv

Fotoalbum

počítadlo.abz.cz
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se