« Úvod | Jiří Březina - Poledni... »

Omáčky s vínem

Roudnická omáčka
1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 šálek vývaru z masa, 1 dcl bílého vína, 1/4 šálku mléka, 3 zrnka pepře, 1 žloutek, sůl
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a povaříme. pak procedíme, přídáme víno, po odstavení z ohně vmícháme žloutek a trochu méka. Místo vývaru z masa lze použít také vývar ze zeleniny.

Žampionová omáčka
15 dkg žampionů, 8 dkg másla, 2 dkg mouky, 3 dkg cibulky, 1/8 bílého vína, pepř, muškát, sůl. zelená petržel
Pečlivě očistěné houby rozkrájíme na plátky a pudusíme na másle s jemně pokrájenou cibulkou. Světlou jíšku zalijeme vodou a bílým vínem. Dobře rozšleháme. Přidáme houby a podle chuti trochu mletého bílého pepře, muškátu, rozsekané zelené petrželky a povaříme.
Tuto omáčku podáváme např. k drůbežímu masu, hovězímu mozečku nebo jazyku, jemnému telecími a pod.

Pikantní omáčka
1 syrový žloutek, 1 vařený žloutek, 1,5 dl oleje, 1 cibule, 4 vařené brambory, ocet, pepř, sůl, 1 lžička hořčice, 1 dl bílého vína, 1 lžička kaparů
Syrový a vařený žloutek utřeme s olejem, vmícháme jemně nastrouhanou cibuli a vařené strouhané brambory. Okořeníme pepřem, octem, solí, hořčicí, zředíme vínem. Do hladkého krému nakonec vmícháme jemně nasekané kapary.
Podáváme k vařenému hovězímu masu.

Omáčka z červeného vína
1/4 l červeného vína, 1/4 l vody, 1 lžíce cukru, 1 lžička rumu, 1 lžička citrovoné šťávy, 1 lžička škrobové moučky, trochu skořice, hřebíček
Víno, polovinu vody, cukr, koření, rozmícháme a prohřejeme, přidáme škrobovou moučku rozmíchanou ve zbytku studené vody a za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Nakonec zakapeme rumem.
Tato omáčka se hodí k horkému piškotovému nákypu.

Omáčka z bílého vína
1/4 l bílého vína, 3 žloutky, 1/2 lžičky škrobové moučky, 7 dkg vanilkového cukru
Vše rozšleháme v kotlíku nebo v hrnku, který postavíme do kastrolu s horkou vodou. Když vznikne hustá pěna, přendáme hrnek do kastrolu s ledovou vodou a šleháme do prochladnutí. Podáváme dřív, než pěna opadne. Nejlépe se hodí na malé buchtičky nebo na placku z piškotového těsta.




Archiv

Fotoalbum

počítadlo.abz.cz
TXT.cz
HLEDAT | UPOZORNIT
Vytvořit blog | Přihlásit se